Pytanie do foteli od M3

2000-2006 | silnik: S54
Santino
Auto: M3 e46 competition

Pytanie do foteli od M3

Post autor: Santino » śr cze 03, 2009 16:28

Witam
mam zamiar kupic fotele od M3 do swojej coupe, ktora ma obecnie zwykle elektryczne z pamiecia, i teraz pytanie czy kazde fotele Mkowe byly wyposazone w elektryczne podgrzewanie? bo te co chce kupic sa w skorze, full opcja czyli pompowane boczki itp
i czy montaz jest plug and play
Obrazek

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Re: Pytanie do foteli od M3

Post autor: kostek_ja » śr cze 03, 2009 16:57

Podgrzewanie było opcją.

Awatar użytkownika
Bombel
Kontakt:

Post autor: Bombel » śr cze 03, 2009 17:01

Wszystko powinno działać, jak w serii miałeś podgrzewanie. Pompowanie itd działa na pewno.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.

Santino

Post autor: Santino » śr cze 03, 2009 17:22

dzieki za szybka odpowiedz, ja nie mam podgrzewania, ale mysle ze jak bym dokupil wlaczniki co sa na desce rozdzielczej i podłaczył sie pod kostke to powinno dzialac

metalurg

Post autor: metalurg » śr cze 03, 2009 22:30

Imho (pewnie zostanę zbluzgany na tym forum ;) ) fotele od MTechnika są wygodniejsze, mają bardziej podniesione boczki i lepiej trzymają, ogólnie fajniej się w nich siedzi, a poza tym są ładniejsze :D Więc może poszukaj wśród takich do zwykłej coupejki (pewnie będą tańsze). Piszę z własnego doświadczenia, bo mam aktualnie możliwość jeżdżenia w jednych i drugich. Jak chcesz fotki jak wyglądają MTechnik w szarej skórze, to odezwij się na PW.

Santino

Post autor: Santino » pt cze 05, 2009 16:21

akurat jesli chodzi o wyglad to Mkowe mi sie duzo bardziej podobaja niz sportsitze, jesli chodzi o komfort to nie wiem nie bylo mi dane jezdzic na Mkowych, ale akurat te co chce kupic sa mi bardzo na reke bo dosc okazyjna cena i moge zostawic swoje w rozliczeniu

Awatar użytkownika
Pawel

Post autor: Pawel » pn cze 08, 2009 15:55

metalurg pisze:Piszę z własnego doświadczenia, bo mam aktualnie możliwość jeżdżenia w jednych i drugich. Jak chcesz fotki jak wyglądają MTechnik w szarej skórze, to odezwij się na PW.
Moje doświadczenie może nie jest tak duże, ale z całą pewnością odmienne. Sportsitze w ogóle nie trzymają. M-kowe z pompowaniem to zupełnie inna jazda, na plus oczywiście.

metalurg

Post autor: metalurg » śr cze 10, 2009 02:23

Nie mam pompowanych boczków w emce, stąd może inne wrażenie. Ogólnie mam takie, że sportsitze mają boczki bardziej wyprofilowane do środka i przez to lepiej trzymają, a emkowe są trochę szersze i bardziej płaskie.

Btw, te fotele ze zdjęcia u góry to raczej nie z emki, wyglądają właśnie na zwykłe, nawet nie sportowe.

Santino

Post autor: Santino » pn cze 15, 2009 23:38

bo wstawiałem fotke, kopiujac link z aukcji, a ze sprzedajacy zmienil opis aukcji wrzucajac zdjecia moich byłych foteli to zdjecie sie zmienilo
edit
Panowie pierwszy problem z fotelami, lewy boczek w fotelu kierowcy przestal pompowac, zdjąlem przykrycie oparcia, i ta pompka od boczkow az parzyła nie dało sie tego dotknac, mimo ze prawy boczek pompował normalnie, ktos ma jakis pomysl co sie moglo stac? rozebrałem ta pompke i trudno mi ustalic co mogło sie tam stac, płytka wyglada na ok nic nie po przepalane, tłoczki chodza luzno, bez zaciec.
moze ktos ma namiar na kogos kto ma taka pompke uzywana na sprzedaz?
edit2
po skreceniu pompka działala prawidlowo, po 40min jazdy boczki spuscily cisnienie, i znow działal tylko prawy, a po zdemontowaniu tyłu fotela pompka parzyła

Santino

Post autor: Santino » śr cze 17, 2009 15:59

ok rozkminilem sprawe, pompka jest jedna i jest ok bo daje cisnienie, dopiero zawor fiksuje bo nie rozdziela odpowiednio, daje powietrze na prawy boczek a na lewy nie.
zamienilem zawor z fotela pasazera i to samo. jak sie okazalo, wziolem kontrolke i porownalem w kostce (z fotelem pasazera który działa ok) co wchodzi do zaworu, jakie i czy napicia sie roznia (na 4 kabelkach). i sie okazalo ze na brazowym przewodzie z zoltym paskiem, pojawia sie napiecie przy pompowaniu i spuszczaniu powietrza (a powinno tylko przy spuszczaniu) to jedyna roznica jaka zauwzylem. tak wiec wyjąłem fotel, i po przewodzie dotarłem do przycisku od pompowania ledzwi na obrazku nr 6, wykreciłem go wypsikałem WD40 i nic caly czas to samo :(
Obrazek
edit:
a wiec doszedlem co bylo nie tak. fotele przypłyneły z USA i wiadomo ze w kontenerach wilgoc jak cholera, i pstryczek nr 7 miedzy stykami mial zware, przeczyscilem i zaczelo dzialac, niestety zawor ( nr 4 na zdjeciu) ten co sie tak nagrzewał, jest popsuty, nie spuszcza cisnina z jednej rurki, tak wiec narazie jest podniniony na ten od ledzwi. i boczki dzialaja jak nalezy

ODPOWIEDZ